Läsresan

en blogg om böcker (mest)

En verklig bladvändare

Det är något som inte stämmer 2 En verklig bladvändare

Titel: Det är något som inte stämmer
Författare: Martina Haag
Utgiven: 2015
Förlag: Piratförlaget
Adlibris ¦ Bokus

Som jag skrev häromdagen, jag tror aldrig jag har läst ut en bok så snabbt. Fick vända och vrida på den ibland för att kolla om den möjligtvis var tunnare än vad den utgjorde sig för att vara. Det måste alltså vara en verklig bladvändare, jag läser vanligtvis aldrig böcker så snabbt. Jag ska erkänna att jag haft fördomar om Martina Haags böcker, jag har aldrig läst någon för jag har tänkt att det inte är min stil. Nu känns det som om den här boken kanske sticker ut från hennes tidigare med ett annat slags av allvar men jag har egentligen ingen aning.

Det är något som inte stämmer En verklig bladvändare

Lite vad jag tyckte:

 1. Det går inte att undkomma nyfikenhetsgrejen. Hajpen kring boken och kopplingen till Martina och Erik Haags skilsmässa. Det där att man gruvar sig lite över att den här storyn har utspelat sig samtidigt som man har sett Erik och Lotta i Historieätarna. Det finns en nästan skamlig nyfikenhet, en sensationslystnad som helt klart driver läsningen framåt.
 2. Men berättelsen bär sig bortom det. Jag tycker att det är en realistisk och känslosam skildring av hur ont en relation i upplösning kan göra. Språket är okomplicerat och bra, det är lätt att dras med.
 3. Ramberättelsen eller berättelsen om när huvudpersonen Petra åker till Kungsledens utpost för att vara stugvärd några veckor och skriva på boken fångar mig också. Jag tycker att det finns så mycket intressant till en helt egen berättelse här och det skrivs bra. Att lära känna naturen och kämpa med sin rädsla för den, att bli van med ensamheten osv. Men problemet är att den här berättelsen växer för mycket till att bli sin egen, mot slutet har den nästan så mycket lust att bli något eget att den försöker sparka av sig skilsmässohistorien. Här tycker jag det blir lite för konstigt. Jag vill ha det ena eller det andra. Hellre en fördjupning kring skilsmässan eller en ren fjällbok. För plötsligt känns det som jag vill ha lite mer om skilsmässan, inte bara den akuta smärtan, jag vill veta mer om hur det kunde bli som det blev.
 4. Jag gillar inte namnen konstigt nog, Petra, Anders och Klara Bohman. Hur vanliga dessa namn än är så känns de konstigt nog fiktiva.
 5. Det finns många fina formuleringar om kärlekssorg som jag tänker att man endast kan formulera om man har riktigt ont.
 6. När vi lämnar Petra känns det som hon fortfarande har en lång väg kvar att gå för att komma ur sorgen. Det tycker jag om med boken, att det inte kommer någon snabblösning för att göra allt bra på slutet.

4 Comments

 1. Jag har inte heller läst något av henne tidigare för jag är ganska säker på att de böckerna inte är min stil. Men är glad att jag läste den här 🙂

  • Kristin

   July 9, 2016 at 6:53 am

   Det kanske är många som upplevt det just så, blir väldigt spännande att se vilken slags bok hon skriver efter den här, måste vara svårt att veta hur man ska ta sitt författarskap vidare.

 2. Den här ser jag fram emot att läsa!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

*

© 2017 Läsresan

Theme by Anders NorenUp ↑

© 2010-2017 Läsresan All Rights Reserved -- Copyright notice by Blog Copyright