i varje ogonblick ar vi fortfarande vid liv Vilken bok!Titel: I varje ögonblick är vi fortfarande vid liv
Författare: Tom Malmquist
Utgiven: 2015
Förlag: Natur & Kultur
Adlibris ¦ Bokus

Jag skulle bara läsa några få sidor när jag slog upp boken sent en kväll. Jag var trött och ville egentligen sova men jag läste 50 sidor och hade svårt att sluta – och att andas. Det här är en riktigt bra bok på många vis, en märkligt gripande sorgebok som lugnar mig. Jag hör till dem som önskar att döden vore lite mer närvarande i vårt samhälle på så vis att vi är så duktiga på att gömma undan den, att fjärma oss från den så att det blir något omänskligt. När jag var på Irland för några år sen såg vi ett begravningståg gå genom stan och på radion hade de ett helt program där de mindes människor som gått bort. Jag är oerhört tacksam över att jag fått möjlighet att jobba inom vården och varit med människor i livets slutskede, det ger en lärdom och trygghet för livet.

Toms förmåga att noggrant anteckna allt mitt under pågående tragedi, när hans gravida sambo läggs in för akut leukemi och dottern tas ut med kejsarsnitt, blir inte så dokumentärt som jag trodde det skulle bli. Det ger en ganska bra bild av människan som står mitt i kaoset mellan avdelningar och läkare. Och visst är det dramatik som pågår men genom att skildra vad som verkligen händer, vårdpersonalens termer, myndigheternas krokben på sig själva, så blir döden inte avdramatiserad men nära och verklig.

Boken har en form där dialoger inte har några tal- eller citationstecken utan ligger inbakade i texten. Jag tycker det funkar jättebra, det är bara ibland jag inte hänger med i vem som säger vad. Jag tycker det är ganska fascinerande hur kompakt texten är på grund av det men hur lätt den är att läsa.

Den här boken väcker tankar och funderingar, skapar samtal och reaktioner. Jag tänker inte skriva mer än att det här är den bästa boken jag läst på länge.